Pierre Olofsson (1921-1996), en av 1900-talets stora svenska konstnärer.

Pierre Olofsson var en mångsidig konstnär och i utställningen ingår verk i måleri, skulptur och grafik. Han slog igenom på slutet av 1940-talet tillsammans med sina kollegor i gruppen, som kom att kallas 1947 års män, efter den uppmärksammade utställningen Ung Konst på Färg och Form 1947 i Stockholm.

Under 1950-talet arbetade Pierre med monumentala verk. Han utförde ett flertal väggmålningar och skulpturer runt om i landet och även teaterdekorationer. Han syntes därmed mindre på gallerierna men desto oftare ute på vägarna. Sedan 1954 satte han färg på SAAB:s bilar och som slutpunkt på detta färgsattes en SAAB 900 Cabriolet till bilmässan i Paris i början på 1990-talet. Han arbetade även som färgsättare åt stora företag som  LKAB, Husqvarna m.fl.

Under alla dessa år med uppdrag fortsatte hans sitt bildskapande i sin ateljé i Stockholm och på Ljusterö. På 1980-talet började han ställa ut regelbundet på gallerier runt om i landet och intresset för hans konst ökade. Hans bilder och skulpturer har sina rötter i geometrin och han hans linjer och former skapar rytm och rörelse och inslag av klara färgfält blir som musikaliska accenter. Betraktaren associerar till figurer rörelse. Ofta namnges verken med titlar som för tanken till dans och musik.

 

Intermezzo, Cera colla

 Tusch, vax

Sång för puka, tusch, vax, gouache

Black beauty, serigrafi

 

 Sfär, järn

 Duo, bemålad järn

Näckens polska, serigrafi

Krumelur, serigrafi