Bo Swenson

Måleri

Minnesutställning

Bo Swenson i ateljén

Allé VIII, olja på duk, 109 x 96 cm

Parkbild IV, olja på duk, 130 x 105 cm

Bo Swenson föddes i Stockholm 1932 och avled 2022. Han gick på Konsthögskolan i Stockholm 1958 -1963 och hade sin debututställning 1963 på Galleri Blanche, Stockholm. Bosse har haft en mängd separatutställningar på bland annat Galleri Argo och Galleri Ahlner samt deltog också i ett stort antal samlingsutställningar i Sverige och utomlands. Han har även utfört många offentliga utsmyckningar bland annat tre ljusgårdar på Huddinge sjukhus, emaljmålning på Danderyds sjukhus, bildväv av Handarbetets vänner till Lantbrukshögskolan, Ultuna samt tre stora målningar till Sveriges EU-kansli i Bryssel. 1992 blev han ledamot i Konstakademien. Han har även varit ledamot i Stockholms skönhetsråd. Han gjorde ett flertal resor utomlands, bland annat till Sydamerika, USA, Sovjetunionen, Frankrike och mest betydelsefullt för hans konstnärskap tre resor till Japan.

Jag har själv två stora serigrafier av Bosse i mitt kök och man kan säga att jag har ett vardagligt förhållande till hans bildvärld, då jag ständigt möter dem. Jag har haft dem i mer än 30 år, men min blick har inte nött ner dem, utan bilderna pockar ständigt på min uppmärksamhet genom sin skärpa och friskhet. Det inspirerar mig i mitt eget målande. Välkänt är även Bosses häftiga temperament som också speglas i hans konstnärskap. Det var höga berg och djupa dalar, men långsint var han inte, utan ett häftigt utbrott avlöstes oftast av ett stilla leende.

En anekdot som Lasse Söderberg har berättat för mig lyder så här. Lasse frågar Bosse apropå motivet bakom en av hans målningar. Då säger Bosse ”Lasse, för fan ser du inte att det är koppartälten”

I Bosses måleri är rörelsen ständigt närvarande med ett poetiskt men samtidigt osentimentalt iaktagande. Allt hänger samman i en helhet. Rum och rörelse flyter ihop där färgen är ett bärande element. Motiven är naturlyriska, stillheten bryts av eruptioner av färg, där det röda och det gröna tar stor plats. En natur där dramat har huvudrollen.

En samuraj höjer sitt svärd och klyver luften, endast minnet av swishandet återstår för oss att betrakta, materialiserat i en bild.

Eva Zettervall

Ovan. Eva Zettervalls minnestal över Bo Swenson vid Konstakademiens möte 2022.